Denna webbplats använder cookies. Klicka här för att se cookie-uttalandet Gick med på

L-arginin

L-arginin är en halvessentiell aminosyra som finns i alla livsmedel som innehåller proteiner. Animaliska källor inkluderar mejeriprodukter, kött, fjäderfän och skaldjur. Vegetabiliska källor är främst vete, mjöl, bovete, havregryn och nötter. I kroppen har L-arginin flera fördelar och funktioner, varav den viktigaste är att aminosyran är föregångaren till kväveoxid (NO). L-arginin ger även en ökad produktion av tillväxthormon. 

Nobelpriset

Nobelpriset

År 1998 delades Nobelpriset i fysiologi eller medicin ut till specifik forskning om kväveoxid och dess omvandling från arginin. Aminosyran L-arginin förbättrar cirkulations- och syretillförseln hos de koronära och perifera kärlen genom frisättning av kväveoxid. När människor intar arginin ökar kväveoxidnivån i blodet. Kväveoxid gör att blodkärlens väggar slappnar av och förbättrar därigenom cirkulationen i hela kroppen. Arginin ökar dessutom kväveoxidnivån, vilket gör artärerna mer elastiska. Denna effekt kan sänka blodtrycket och syre kan nå organen snabbare genom blodet, som i det hela taget har en positiv effekt.

Kväveoxid (NO)

L-arginin, i kombination med syre och flera enzymer, skapar NO. NO kallas även ’endotel-härledd avkopplande faktor’. Arginin innehåller fyra kväveatomer per molekyl, vilket gör den till den mest rikliga kvävebäraren hos människor och djur. Endotelet (innerfodret) av blodkärl använder kväveoxid för att signalera till den omgivande glatta muskeln att slappna av, vilket resulterar i vasodilation och ökat blodflöde (se figur 1). Detta resulterar i flera fördelar, inklusive bättre prestanda under träning, snabbare återhämtning, mer mager kroppsmassa, varmare händer och fötter, bättre sömn, ökad libido och sexuell prestanda, förbättrad alerthet, koncentration och minne samt positiva effekter på hjärt- och kärlsystemet.

Tillväxthormon

L-arginin spelar en viktig roll vid stimulering av tillväxthormon. Genom att göra detta går kroppen in i ett mer anabolt tillstånd (uppbyggnad), vilket resulterar i mer mager kroppsmassa och högre fettförbränning. För att få en betydande mängd L-arginin i hjärnan använder Recover-Me en speciell form av L-arginin, nämligen L-arginin L-pidolat. Denna specifika form passerar enklare genom blod-hjärnbarriären utföra sitt arbete i hjärnan, istället för endast i resten av kroppen.

L-arginin L-pidolat och minne

Aminosyran (L-pidolat) L-pidolsyra (L-pyroglutaminsyra), kopplad till L-argininet i Recover-me, är en naturligt förekommande substans i hjärnan. Här spelar den en viktig roll som budbärare och kan därför ha ett positivt inflytande på kognitiv förmåga, minne och lärande. 

Arginin i Recover-Me

Målet för Recover-Me är att öka kroppens och hjärnans nivåer av L-arginin, för att öka produktionen av kväveoxid och tillväxthormon för att på så sätt sakta ner åldringsprocessen. Den tillgängliga mängd L-arginin som finns i kroppen härrör från omvandlingen av L-arginin (L-pidolat) och L-glutamin (som omvandlas till L-citrullin och senare till L-arginin). L-arginin L-pidolat kan enklare passera blod-hjärnbarriären, vilket står för de högre L-argininnivåerna i hjärnan.

Handlingsmekanismer

L-arginin har betydande effekter på den endokrin funktionen, särskilt binjur- och hypofysekretion hos människor och djur. Intag av arginin har länge varit känt för att stimulera frisättningen av katekolaminer, insulin, glukagon, prolaktin och tillväxthormon (GH). Lite är emellertid känt om den exakta mekanismen genom vilken arginin använder dessa effekter. L-arginin är den biologiska prekursorn för kväveoxid (NO), en endogen ”meddelarmolekyl” som är involverad i en mängd olika endotelberoende fysiologiska effekter i hjärt- och kärlsystem. Som föregångare till kväveoxid antas många av argininets kliniska effekter förmedlas av dess avslappnade endotelrelaterade effekter. En enorm mängd forskning har undersökt biologiska roller och egenskaper hos kväveoxid, som verkar vara av avgörande betydelse för upprätthållandet av normalt blodtryck, myokardfunktion, inflammatoriskt svar, apoptos och skydd mot oxidativ skada. L-arginin är också en kritisk del av vasopressin (anti-diuretiskt hormon). Arginin är en potent immunmodulator.

 Fördelar med arginin

 • L-arginin tusen gånger kraftigare än någon naturligt förekommande antioxidant i kroppen.
 • Antioxidantegenskaperna stöder olika kroppssystem och kan skydda mot hjärtsjukdomar, stroke och diabetes samt motverka för tidigt åldrande.
 • Kväveoxid erbjuder brett kardiovaskulärt stöd, inklusive kontroll av blodtryck och plackbildning.
 • Nitrogenoxid håller artärerna avslappnade och smidiga för ett normalt blodtryck, förhindrar högt blodtryck och angina.
 • Kväveoxid förbättrar minnet, särskilt långtidsminnet, och kan bidra till att vända effekterna av demens och Alzheimers sjukdom.
 • Kväveoxid kan hjälpa till vid behandling och förebyggande av diabetes, eftersom många av komplikationerna är vaskulära.
 • Exempel på detta är dålig cirkulation och blindhet.
 • L-arginin reglerar även insulinsekretionen i bukspottkörteln.
 • Kväveoxid ökar kommunikationen mellan budbärarceller i nerver och hjärna.
 • Kväveoxid kan bidra till att förbättra immunfunktionen och bekämpa bakteriella, virala och parasitära infektioner.
 • Ökar produktionen av humant tillväxthormon (HGH) L-arginin, som har anti-aging egenskaper, tack vare produktion av kväveoxid.
 • Kväveoxid hjälper till med kolesterolkontroll genom att sänka nivåerna av serum- och LDL-kolesterol. Det hjälper också till att reparera skador på endotelet som orsakas av det dåliga LDL-kolesterolet.
 • Kväveoxid förbättrar manlig sexuell prestation genom behandling av vaskulär erektil dysfunktion (ED).
 • Kväveoxid hindrar blodplättceller från att klibba ihop, vilket minskar risken för blodkoagulering som i sin tur kan leda till hjärtattack eller stroke.
 • Genom kväveoxidproduktion minskas graviditetsrelaterad hypertension, en riskfaktor för både den väntade mamman och det ofödda barnet.
 • Kväveoxid kan vara användbar vid behandling av astma och andra lungsjukdomar, genom att öppna lungvägar för lättare andning.
 • Kväveoxid hjälper till att reglera matsmältningen.
 • Nitrogen slappnar av hypertoniska sphinctersmuskler, förebygger och läker hemorrojder.
 • Ökar mager muskelmassa genom kväveoxidproduktion. Bevarar bentätheten genom att stimulera HGH-produktion, vilket också leder till en minskning av fettvävnad. På grund av detta kan det vara användbart i vikthantering och styrketräning.
 • Kväveoxid kan hjälpa till att kompensera både kardiovaskulära skador och lungskador orsakade av tobaksbruk, eftersom kväveoxidhalten hos rökare är mindre än hälften jämfört med icke-rökare.
 • Kväveoxid bidrar till att accelerera sårläkning och återhämtning efter kirurgi. Forskning har visat att det är användbart vid behandling av brännsår och det stimulerar dessutom sårläkning hos äldre.
 • Användbart för att förbättra atletisk prestanda, på grund av förbättrad cirkulation och förmågan att leverera mer syre och näringsämnen till både arbetsmuskler och organ. Detta ökar träningstoleransen, förbättrar lungfunktionen och kan stimulera HGH-nivåer. Allt detta bidrar till att bygga mager muskelvävnad samtidigt som träning, prestanda och återhämtning förbättras i alla typer av träningsprogram.
 • Kväveoxid förhindrar och reverserar effekterna av osteoporos genom att ha en positiv inverkan på benmassan.
 • Förmågan att skapa kväveoxid har använts vid behandling av irritabelt tarmsyndrom (IBS) och för att minska förekomsten av sår, särskilt stressrelaterade, utan att påverka produktionen av magsyra.