L-arginin är en halvessentiell aminosyra som finns i alla livsmedel som innehåller proteiner. Animaliska källor inkluderar mejeriprodukter, kött, fjäderfän och skaldjur. Vegetabiliska källor är främst vete, mjöl, bovete, havregryn och nötter. I kroppen har L-arginin flera fördelar och funktioner, varav den viktigaste är att aminosyran är föregångaren till kväveoxid (NO). L-arginin ger även en ökad produktion av tillväxthormon.
År 1998 delades Nobelpriset i fysiologi eller medicin ut till specifik forskning om kväveoxid och dess omvandling från arginin. Aminosyran L-arginin förbättrar cirkulations- och syretillförseln hos de koronära och perifera kärlen genom frisättning av kväveoxid. När människor intar arginin ökar kväveoxidnivån i blodet. Kväveoxid gör att blodkärlens väggar slappnar av och förbättrar därigenom cirkulationen i hela kroppen. Arginin ökar dessutom kväveoxidnivån, vilket gör artärerna mer elastiska. Denna effekt kan sänka blodtrycket och syre kan nå organen snabbare genom blodet, som i det hela taget har en positiv effekt.
L-arginin, i kombination med syre och flera enzymer, skapar NO. NO kallas även ’endotel-härledd avkopplande faktor’. Arginin innehåller fyra kväveatomer per molekyl, vilket gör den till den mest rikliga kvävebäraren hos människor och djur. Endotelet (innerfodret) av blodkärl använder kväveoxid för att signalera till den omgivande glatta muskeln att slappna av, vilket resulterar i vasodilation och ökat blodflöde (se figur 1). Detta resulterar i flera fördelar, inklusive bättre prestanda under träning, snabbare återhämtning, mer mager kroppsmassa, varmare händer och fötter, bättre sömn, ökad libido och sexuell prestanda, förbättrad alerthet, koncentration och minne samt positiva effekter på hjärt- och kärlsystemet.
L-arginin spelar en viktig roll vid stimulering av tillväxthormon. Genom att göra detta går kroppen in i ett mer anabolt tillstånd (uppbyggnad), vilket resulterar i mer mager kroppsmassa och högre fettförbränning. För att få en betydande mängd L-arginin i hjärnan använder Recover-Me en speciell form av L-arginin, nämligen L-arginin L-pidolat. Denna specifika form passerar enklare genom blod-hjärnbarriären utföra sitt arbete i hjärnan, istället för endast i resten av kroppen.
Aminosyran (L-pidolat) L-pidolsyra (L-pyroglutaminsyra), kopplad till L-argininet i Recover-me, är en naturligt förekommande substans i hjärnan. Här spelar den en viktig roll som budbärare och kan därför ha ett positivt inflytande på kognitiv förmåga, minne och lärande.
Målet för Recover-Me är att öka kroppens och hjärnans nivåer av L-arginin, för att öka produktionen av kväveoxid och tillväxthormon för att på så sätt sakta ner åldringsprocessen. Den tillgängliga mängd L-arginin som finns i kroppen härrör från omvandlingen av L-arginin (L-pidolat) och L-glutamin (som omvandlas till L-citrullin och senare till L-arginin). L-arginin L-pidolat kan enklare passera blod-hjärnbarriären, vilket står för de högre L-argininnivåerna i hjärnan.
L-arginin har betydande effekter på den endokrin funktionen, särskilt binjur- och hypofysekretion hos människor och djur. Intag av arginin har länge varit känt för att stimulera frisättningen av katekolaminer, insulin, glukagon, prolaktin och tillväxthormon (GH). Lite är emellertid känt om den exakta mekanismen genom vilken arginin använder dessa effekter. L-arginin är den biologiska prekursorn för kväveoxid (NO), en endogen ”meddelarmolekyl” som är involverad i en mängd olika endotelberoende fysiologiska effekter i hjärt- och kärlsystem. Som föregångare till kväveoxid antas många av argininets kliniska effekter förmedlas av dess avslappnade endotelrelaterade effekter. En enorm mängd forskning har undersökt biologiska roller och egenskaper hos kväveoxid, som verkar vara av avgörande betydelse för upprätthållandet av normalt blodtryck, myokardfunktion, inflammatoriskt svar, apoptos och skydd mot oxidativ skada. L-arginin är också en kritisk del av vasopressin (anti-diuretiskt hormon). Arginin är en potent immunmodulator.