Denna webbplats använder cookies. Klicka här för att se cookie-uttalandet Gick med på

L-glutamin

Vad gör glutamin?

Glutamin är den vanligaste aminosyran, som agerar byggstenar av protein, i kroppen. Glutamin produceras i musklerna och distribueras av blodet till de organ som behöver det. Kroppen kan tillverka tillräckligt med glutamin för sina vanliga behov. I tider med extrem stress (den typ du upplever efter kraftig träning eller skada) kan din kropp ha behov av mer glutamin än vad den kan producera. Mest glutamin lagras i muskler, följt av lungorna där mycket av glutaminen tillverkas.

Vad gör glutamin?

  • Viktigt för att avlägsna överskott av ammoniak (en vanlig avfallsprodukt i kroppen).
  • Hjälper ditt immunförsvar och kan behövas för normal hjärnfunktion och matsmältning.
  • Behövs för att kroppen ska kunna producera andra kemikalier, som exempelvis andra aminosyror och glukos (socker).
  • Det är viktigt att ge ”bränsle” (kväve och kol) till många olika celler i kroppen. Efter operation eller traumatisk skada är kväve nödvändigt för att reparera såren och hålla de vitala organen fungerande. Cirka en tredjedel av detta kväve kommer från glutamin. Om kroppen använder mer glutamin än vad musklerna kan producera, det vill säga under stress, kan muskelnedbrytning uppstå.
  • Förbättrar återhämtning efter benmärgstransplantation eller tarmoperation.
  • Ökar välbefinnandet hos personer som drabbats av traumatiska skador och förhindrar infektioner hos kritiskt sjuka personer.
  • Förbättrar din matsmältning och tar itu med magsår, ulcerös kolit och Crohns sjukdom.
  • Snabbar på sårläkning och återhämtning från sjukdom.
  • När kroppen stressas (från skador, infektioner, brännskador, trauma eller kirurgiska ingrepp) släpper det hormonet kortisol i blodet. Höga nivåer av kortisol kan sänka kroppens butiker av glutamin. Flera studier visar att tillsats av glutamin till enteral näring bidrar till att minska dödsgraden för kritiskt sjuka personer eller vid trauma.
  • Kliniska studier visar att glutamintillskott stärker immunsystemet och minskar infektioner, särskilt infektioner i samband med operation. Glutamin kan hjälpa till att förebygga eller behandla flera organs dysfunktion efter chock eller andra skador bland personer i intensivvården. Glutamintillskott kan också hjälpa till vid återhämtning av svåra brännskador.
  • Används i DNA-synteser.
  • Spelar en viktig roll i proteinsyntesen.
  • Primärt källbränsle för enterocyter (celler som omger insidan av de mindre inälvorna).
  • Alternativ bränslekälla för hjärnan.
  • Föregångare till production av L-Citrullin.
  • Förbättrar gastrointestinal hälsa.
  • Hjälper minne, fokus och koncentration.
  • Främjar muskeltillväxt och minskar muskelnedbrytning.
  • Förbättrar atletisk prestation och återhämtning från uthållighetsträning.
  • Förhöjer metabolism och cellulär avgiftning.
  • Minimerar socker- och alkoholbehov.
  • Viktigt att ge hjärnan energi. Huvudfunktionen är att stödja celltillväxt, energi och reparation.
  • Spelar en roll i immunsystemet, matsmältningssystemet och musklerna.
  • Deltar i bildandet av purin- och pyrimidinukleotider, aminosocker, glutation, L-glutamat och andra aminosyror. Används i proteinsyntes och glukosproduktion.
  • Är den giftfria transportören av ammoniak i blodet.

Hjärnan kan bara använda glukos, och inte fett, som en energikälla. I stressiga tider, till exempel när du tränar för mycket eller när du är sjuk, får inte hjärnan tillräckligt med glukos för energi. Eftersom hjärnan är det viktigaste organet, kommer L-glutamin att riktas till hjärnan. Där omvandlas den till ett sockerelement som kan användas som bränsle av hjärnan.