Denna webbplats använder cookies. Klicka här för att se cookie-uttalandet Gick med på

Anti-aging en glutamine

L-glutamin är den vanligaste aminosyran i blodet och utgör 30-35 procent av aminosyran kväve i ditt blod. Det är faktiskt känt som en villkorligt essentiell aminosyra, eftersom din kropp använder den i stora mängder.

 Glutamin och glutaminsyra

Ny forskning visar nu att L-glutamin är bra för kroppen på följande sätt:

 1. Förbättrar gastrointestinal hälsa, eftersom den är ett viktigt näringsämne för att tarmna ska återuppbyggas och repareras
 2. Hjälper att läka sår och läckande tarm, genom att fungera som plåster för skydd mot ytterligare skador
 3. Är en viktig neurotransmittor i hjärnan och hjälper till med minne, fokus och koncentration
 4. Förbättrar IBS och diarré genom att balansera slemproduktionen, vilket resulterar i friska tarmrörelser
 5. Främjar muskeltillväxt och minskar muskelförtvining
 6. Förbättrar atletisk prestation och återhämtning från uthållighetsträning
 7. Förbättrar ämnesomsättning och cellulär avgiftning
 8. Minskar suget för socker och alkohol
 9. Förbättrar diabetes och blodsocker

Aminosyrorna glutamin och glutaminsyra är nära besläktade i kemisk mening. Människokroppen kan producera L-glutamin i sig, från L-glutaminsyra genom glutamatammoniumligasen. Med tanke på de många metaboliska processerna glutamin är en del av, är det inte förvånande att det är aminosyran med den högsta koncentrationen i blodplasma, muskulatur, cerebral och ryggradsvätska. Vid 60% representerar den den största mängden fria aminosyror i kroppen. Efterfrågan på glutamin ökar med fysisk och psykisk stress. Produktion av denna viktiga aminosyra, som sker i kroppen, saktar ofta med åldern och genererar inte tillräckliga mängder. Externt tillskott rekommenderas i sådana fall.

Glutamin stärker immunsystemet och är väsentligt för hårväxt

Glutamin fungerar som leverantör av kväveoxid och kol och är också ett viktigt element för att bygga och bibehålla muskler. Aminosyrorna är nödvändiga för nukleotidsyntes, där celler som delas snabbt såsom de för immunsystemet och hårsäckar är beroende av denna energikälla.

Glutamin kan bekämpa fettlagring

Glutamin kan omvandlas till glukos i njurarna, utan att glukogen eller insulinnivåer påverkas. Glutamin kan bekämpa lagring av fett från mat genom att kringgå fettavsättning som normalt orsakas av insulin.3 Detta kan vara till hjälp när du försöker reglera din kroppsvikt. Det finns också tecken på att glutamin kan minska suget efter socker och alkohol.2

Andra funktioner av glutamin och glutaminsyra

Under syntesen från glutamin till glutaminsyror skyddas hjärnan från ammoniakens toxiska effekter. Detta skydd mot celltoxinet förhindrar hinder för hjärnfunktioner och förbättrar både lång- och korttidsminne.

Patienter i utmattade tillstånd, och som har kognitiv hjärndysfunktion, har ofta en glutaminsyrabrist. Ångest, spänning, sömnstörningar och sömnlöshet och koncentrationssvårigheter är alla kopplade till detta.

Glutamin ökar produktionen av gammaaminosmörsyra (GABA). GABA är en viktig neurotransmittor, som fungerar som en låshållare för att sakta ner natriumkanalerna mellan nervcellerna i hjärnan och fungerar därför som en naturligt lugnande.

Om kroppen har tillräckligt med glutamin kan den bygga GABA, som kan ha positiva resultat som inre lugn och ro, även i stressiga situationer, förbättrade koncentrationsnivåer och en mer fredlig och uppföljande sömn1


Källor:
1 Welbourne, T.C. (1995) Increased plasma bicarbonate and growth hormone after an oral glutamine load, The American Journal Of Clinical Nutrition, Volume 61, issue 5, (pp. 1058-1061)
2 Bowtell, J.L., Gelly, K., Jackman, M.L., Patel, A., Simeoni, M. & Rennie, M.J. (1999) Effect of oral glutamine on whole body carbohydrate storage during recovery from exhaustive exercise, Journal of Applied Physiology, Volume 86, issue 6, (pp. 1770-1777)
3 Prada, P.O., Hirabara, S.M., de Souza, C.T., Schenka, A.A., Zecchin,H.G., Vassallo, J., Velloso, L.A., Carneiro, E., Carvalheira, J.B., Curi, R. & Saad, M.J. (2007) L-glutamine supplementation induces insulin resistance in adipose tissue and improves insulin signalling in liver and muscle with diet-induced obesity, Diabetologia, Volume 50, issue 9, (pp. 149-159)

Glutamin reglerar syra-basbalansen och gör huden hård

Ett tillskott av väsentliga mikronäringsämnen främjar produktionen av hudceller och saktar ner åldrandet. Det är därför en balanserad kost är grunden för hälsosam hud. En obalanserad, ohälsosam diet kan leda till hyperaciditet och syra-basförhållandet blir obalanserat med följden att celler och vävnader förstörs.

 • Glutamin spelar en avgörande roll för att hålla ett balanserat syra-basförhållande.
 • Tack vare glutamin separeras giftig ammoniak i njurarna och den grundläggande ammoniakmolekylen är kopplad till syror och utsöndras.
 • En ytterligare fördel är att bikarbonat, som är nödvändigt för neutralisering av syror, kan sparas.1

Image Description

En tillräcklig mängd glutamin är viktigt för en fast och smidig hud. Om inte tillräckligt med glutamin är tillgängligt tar kroppen det nödvändiga proteinet från muskelmassa och omvandlar det till glutamin och energi. Detta leder till att muskelproteinerna förloras, muskelsträngarna blir tunnare och huden blir allmänt saggig. Det är därför som forskare har kallat glutamin för ”en inre fontän av ungdom”.