Denna webbplats använder cookies. Klicka här för att se cookie-uttalandet Gick med på

Kväveoxid och kardiovaskulär hälsa

Om du vill förbättra din hälsa, och hälsan hos dina nära och kära, måste du förstå sambandet mellan kväveoxid och kardiovaskulär hälsa. Det är avgörande, för du kan inte leva utan kväveoxid – mästersignalmolekylen i hela ditt hjärt- och kärlsystem. Din läkare har sannolikt aldrig berättat om vikten av kväveoxid och kardiovaskulär hälsa. Ändå finns det en överväldigande mängd forskning som bekräftar den enorma roll kväveoxiden spelar i din kropp. 

Kväveoxid och kardiovaskulär hälsa

Här är bara ett urval av flera framstående läkare och forskare med sina kommentarer om kväveoxid och kardiovaskulär hälsa:

Dr. John Cooke

Direktör för vaskulär medicin vid Stanford University och författare till boken Cardiovascular Cure:

“Denna bok kommer att introducera dig till den magi som finns i dina blodkärl. Den kommer i form av en molekyl, en av de enklaste molekylerna som finns i naturen. Denna molekyl är kväveoxid, eller NO, en substans som är så kraftfull att den kan skydda dig från hjärtinfarkt och stroke. Bäst av allt kan din kropp göra det själv. NO är din kropps egna inbyggda, naturliga skydd mot hjärtsjukdomar.”

Dr. Louis J. Ignarro

1998 1. Nobelpristagare i medicin och författare till boken, NO More Heart Disease:

“Även om NOs struktur är enkel, är kväveoxid nu ansedd som den viktigaste molekylen i kroppen, helt avgörande för ditt välbefinnande. Jag är övertygad om att kväveoxid kan åldersäkra ditt kardiovaskulära system, så att det blir mycket bättre än din kronologiska ålder skulle indikera.”

“Att reparera skadorna genom hjärt- och kärlsjukdomar, utan riskfylld och ofta ineffektiv kirurgi, hade länge ansetts vara omöjligt. Jag tilldelades Nobelpriset i medicin för att jag gjorde det tankesättet föråldrat. Nu vet vi att vi kan återställa hjärt- och kärlsjukdomar naturligt – med kroppens internt tillverkade ”underläkemedel”, kväveoxid.”

Dr. Jonathan S. Stamler

– Professor i medicin vid Duke University Medical Center:

“Det gör allt, överallt. Du kan inte namnge ett stort cellulärt svar eller en fysiologisk effekt där kväveoxid inte är inblandad idag. Det är involverat i komplexa beteendemässiga förändringar i hjärnan, luftvägsavslappning, hjärtslag, dilatation av blodkärl, reglering av tarmförflyttning, funktion av blodkroppar, immunsystemet, även hur fingrar och armar rör sig.”

Dessa tre framstående läkare i Amerika talar alla om vikten av kväveoxid och kardiovaskulär hälsa och hur denna fantastiska molekyl spelar en så viktig roll i din övergripande hälsa. Produktionen av kväveoxid är en vital funktion av ditt endotel, vilket leder hela ditt kardiovaskulära system.

Nobelpris i medicin

1998 års Nobelpris i medicin tilldelades tre amerikanska forskare som upptäckte hur endotelcellerna producerar kväveoxid från aminosyran L-arginin. Sedan dess upptäckt har man lärt sig mycket om kväveoxid.

  • Kväveoxid reglerar muskeltonen i blodkärlen att ha stor inverkan på att kontrollera blodtryck.
  • Kväveoxid stoppar blodplättceller från att grupperas i en blodpropp för att förhindra blockeringar i blodkärlen.
  • Kväveoxid kontrollerar åtgärden av nästan alla funktioner, från att svälja till avföring.
  • Kväveoxid hjälper immunsystemet bekämpa virus-, bakterie- och parasitinfektioner samt tumörer.
  • Kväveoxid orsakar penile erektioner genom att dilatera blodkärl för att hjälpa till vid erektil dysfunktion.
  • Kväveoxid överför meddelanden mellan nervceller.
  • Kväveoxid verkar vara associerad med processen att lära, minne, sova, känna smärta och kanske till och med depression.
  • Kväveoxid har visat sig vara en medlare i inflammation och reumatism.
  • Kväveoxid har visat sig vara en medlare i inflammation och reumatism.
  • Det är en av nycklarna till att reversera ateroskleros.